Parcoursschieten of IAPS (International Airsoft Practical Shooting) is een dynamische airsoft discipline waarbij in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk punten gehaald moeten worden door speciale doelen te raken. De doelen, die aan strikte voorwaarden voldoen, kunnen op verschillende manieren gecombineerd worden in zogenoemde 'stages'. De sportschutters leggen deze stages zo snel mogelijk af en proberen daarbij een zo hoog mogelijke score te halen. Meerdere, verschillende stages vormen samen een wedstrijd.

Het dragen van goedgekeurde oogbescherming is verplicht bij IAPS en het dragen van camouflagekleding is in deze discipline verboden. De doelen staan gemiddeld op een afstand tussen de 1 en 15 meter. De maximale toegestane mondingsenergie van alle airsoftapparaten is 2,31 joules (500 FPS @ 0,20 gram).

Bij IAPS schieten de schutters op allerlei soorten doelen, variërend van statisch- tot bewegende en verdwijnende doelen. Elke combinatie is mogelijk waardoor elke stage een nieuwe uitdaging biedt en zorgt voor afwisseling voor de schutter, waarbij ook een beroep wordt gedaan op de vindingrijkheid en strategisch inzicht van de schutter. De regels aangaande IAPS zijn vastgelegd in een Nederlandstalig handboek.

De discipline IAPS is bedoeld voor jong en oud, ongeacht het geslacht. Alle eisen voor zowel de schutters, de te gebruiken airsoftapparaten als het ontwerp van de stages voldoen aan vastgestelde eisen die zijn vastgelegd in een handboek wat voor iedereen beschikbaar is. IAPS wordt beoefend met speciale airsoftapparaten. Wedstrijden worden zowel op binnen- als op buitenlocaties georganiseerd